چند ماهی است که عرضه خودرو در بورس کالا به عنوان ابزاری برای سامان دادن به معاملات خودرو و کوتاه کردن دست دلالان آغاز شده و شرکت های خودروساز در طرح های مختلف اقدام به عرضه خودروها در بورس کالا می کنند اما لازمه خرید خودرو در بورس کالا اجرای شروطی است که در این مطلب جزئیات آن اعلام می شود.
مراحل خرید خودرو در بورس کالا به شرح زیر است:
گام اول : ثبت نام در سامانه سجام
بعد از باز کردن حساب ، افراد متقاضی حتما باید در سامانه سجام ثبت نام کنند. سامانه جامع اطلاعات مشتریان که به اختصار سجام نامیده میشود، توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و برای ارائه خدمات یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه ایجاد شده است. سجام سامانهای است که برای جمعآوری و تجمیع سوابق معاملاتی سهامداران ایجاد شده و سهامداران به راحتی میتوانند داراییهای خود را در این سامانه مشاهده و از سودهای دریافتی نیز اطلاع پیدا کنند.
گام دوم: ثبت نام در کارگزاری
در گام دوم، فرد متقاضی باید در یک کارگزاری ثبت نام کند. ثبت نام در کارگزاری باعث میشود که فرد راحتر به معاملات در بورس کالا بپردازد. در نتیجه بعد از اینکه فرد در سایت سجام ثبت نام کرد باید در کارگزاری ثبت نام کند و سپس اقدام به گرفتن کد آنلاین از بورس کالا شود.
گام سوم: بازکردن حساب وکالتی
در گام سوم خرید خودرو در بورس کالا، فرد متقاضای باید یک حساب وکالتی داشته باشد. حساب وکالتی حسابی است که به بورس کالا این امکان را میدهد که پس از آنکه خریدار در فرآیند رقابت شرکت کرده و کالا را خریداری کرد، بتواند از آن حساب برداشت کند و به این ترتیب مراحل تسویه انجام شود.
* هر فردی که بخواهد خودرو یا هر محصول دیگری از بورس کالا به صورت فیزیکی خریداری کند باید یک حساب وکالتی داشته باشد. نکته مهم این است که این حساب وکالتی کاملا با حساب در اختیار بورس متفاوت است و افرادی که در بازار آتی بورس کالا معامله میکنند هم باید حساب وکالتی را خریداری کنند.*
(البته برای خرید خودرو، باید 30 درصد قیمت پایه خودرو در حساب وکالتی خریدار موجود باشد. به این ترتیب زمانی که ثبت سفارش صورت میگیرد این مبلغ تا زمان انجام فرآیند حراج در حساب وکالتی مسدود میشود.)
هر فرد چند خودرو میتواند بخرد؟
رئیس اداره ناظران و امور تالارهای بورس کالای ایران درباره محدودیتهای خرید خودرو از بورس کالا گفته: در حال حاضر هر کد ملی صرفاً مجاز به ثبت سفارش روی یکی از کدهای عرضه شده است و صرفاً هم امکان خرید یک دستگاه خودرو را دارند. همچنین صدور سند و شمارهگذاری نیز تنها به اسم خریدار خواهد بود.
وی اظهارکرد: پس از انجام فرآیند حراج و نهایی شدن خریدار، یکسری هزینههای عوارض، شمارهگذاری و هوشمندسازی کارت خودرو که در اطلاعیه عرضه به آن اشاره شده لحاظ میشود.
به گفته وی، پس از نهایی شدن ثبت سفارش خریداران در روزی که عرضه و فرآیند حراج صورت میگیرد، خریداران بر مبنای قیمت پایه در فرایند حراج شرکت و در صورتی که تقاضا از عرضه بیشتر باشد در رقابت شرکت خواهند کرد و همچنین مالیات بر ارزش افزودهای که پرداخت خواهد شد بر مبنای قیمت نهایی است که خریدار در سامانه ثبت و خرید خود را نهایی کرده است.
گام چهارم: دریافت کد معاملاتی آنلاین بورس کالا
بعد از دریافت کد سجام در گام سوم، فرد متقاضی خودرو از بورس کالا، باید کد آنلاین مخصوص بورس کالا را دریافت کند. نکته مهم این است که این کد با کد معاملاتی بازار سهام فرق میکند و افرادی که کد معاملاتی بازار سهام را دارند هم باید کد آنلاین بورس کالا را دریافت کنند.
گام پنجم: وارد کردن حساب وکالتی
در این مرحله شما باید حساب وکالتی که باز کرده اید، را وارد سامانه خرید آنلاین بورس کالا بکنید. با وارد شدن به این سایت و زدن گزینه “اعلام شماره حساب وکالتی” میتوانید حساب وکالتی خود را وارد سیستم کنید.
گام ششم: واریز قیمت پایه
بعد از دو روز کاری که نام کاربری و رمز عبور خود را دریافت کردید، شما آماده خرید خودرو از بورس کالا هستید و باید منتظر اعلامیه عرضه خودرو در بورس کالا باشید. اعلامیه هر عرضه از چند روز قبل در سایت بورس کالا اعلام میشود و فرد خریدار، باید تا روز قبل از عرضه خودرو در بورس کالا، حساب وکالتی خود را به اندازه قیمت پایه خودرو مورد نظر شارژ کند.
گام هفتم: ثبت سفارش خرید خودرو
بعد از اینکه متقاضی خرید خودرو در بورس کالا، مبلغ پایه خودرو مورد نظر را در حساب وکالتی خود شارژ کرد، باید در روز عرضه با وارد شدن به سامانه آنلاین بورس کالا درخواست خود را ثبت کند. این ثبت درخواست سریعا به بخش معاملات کالای کارگزاری ارسال میشود و خودرو مورد نظر در صورت عرضه کافی خریداری می شود.
گام هشتم: تعیین نمایندگی
بعد از تایید خرید خودرو توسط کارگزاری، فرد خریدار باید نمایندگی را جهت دریافت خودرو در همان سامانه آنلاین بورس کالا تعیین کند.
با انجام دادن مراحل بالا، شما توانسته اید از بورس کالا، خودرو مورد نظر خود را خریداری کنید. متقاضیان باید در نظر داشته باشد که در صورت برنده شدن باید هزینههای دیگری را نیز بپردازند. این موارد شامل مالیات بر ارزش افزوده، مالیات و عوارض شمارهگذاری و هزینه بیمه شخص ثالث است.
طبق اعلام قبلی معاملات خودرو با عرضه خودروی دوکابین و تککابین کارا در بورس کالا آغاز شد که در مجموع ۲۹دستگاه کارای دوکابین با قیمت پایه ۳۰۱میلیون تومان و ۲۶دستگاه کارای تککابین با قیمت پایه ۲۹۱میلیون تومان فروخته شد.
چرا خودرو در بورس کالا عرضه شد؟
بازار خودرو به نظر میرسد در حال تغییرات فراوانی است. از آزاد سازی واردات خودرو گرفته است تا فروش خودرو در بورس کالا. در سال های گذشته به دلیل مشکلات فراوان در این بازار، باعث شده است مصرف کننده هم با قیمت بالاتر و هم با دردسر های فراوان بتواند خودرو را خریداری کند. چهارشنبه هفته گذشته در اولین اقدام برای رفع مشکلات این بازار، اولین خودرو در بورس کالا به فروش رفت. در اولین معامله خودرو در بورس کالا، جمعا ۱۰۳دستگاه کارا دوکابین و کارا تککابین در بورسکالا فروش رفت که به گفته سرپرست مدیریت تسویه و پایاپای بورسکالا قیمت کشف شده این دو محصول با احتساب ارزش افزوده و سایر هزینه حدود 10 میلیون تومانی پایین تر از قیمت بازار ازاد بود.
به نظر میرسد فروش خودرو در بورس کالا و کشف قیمت از طریق عرضه و تقاضا باعث شود که قیمت ها تعدیل شود. حال که این مهم آغاز شده است بسیاری از افراد نمی دانند که چگونه میتوان از بورس کالا خودرو را خریداری کرد؟ جزییات و چگونگی دریافت کد و خرید از بورس به چه صورت است؟ چه نوع خودروهایی در بورس کالا عرضه میشوند؟ شرایط خرید خودرو از بورس چیست؟ در این مقاله قصد داریم مرحله به مرحله چگونگی و نحوه خرید خودرو در بورس کالا را توضیح دهیم و مدارکی را که باید فراهم کنید را به طور کامل بیان میکنیم.
پذیرش خودروهای جدید در بورس کالا
همچنین براساس اطلاعیه بورس کالا در تاریخ 26 مرداد در تالار فیزیکی بورس کالا و به صورت حراج باز، تعداد 600 دستگاه خودروی دیگنیتی و فیدلیتی 5 و 7 نفره عرضه میشود که این مقدار حداکثر میتواند تا 70 دستگاه دیگر افزایش یابد.
زمان خرید خودرو در بورس
سوال این است که چه زمانی میتوان این خودروها را از بورس کالا خریداری کرد؟ طبق اطلاعیه بورس کالا دو خودروی SUV بهمن موتور با نام های دیگنیتی و فیدلیتی در تاریخ 26 مرداد ماه سال جاری به صورت حراج باز در تالار فیزیکی بورس کالا به فروش میرسند.
قیمت خودرو در بورس کالا
قیمت پایه هر دستگاه خودرو فیدلیتی 7 نفره 772 میلیون تومان، فیدلیتی 5 نفره 758.5 میلیون تومان و دیگنیتی نیز 821.5 میلیون تومان تعیین شده است که با هر کد ملی تنها میتوان یک خودرو خریداری نمود. برای اطلاع از نحوه خرید خودرو از بورس کالا مقاله زیر را مطالعه کنید. علاوه بر آن، به قیمت های پایه هزینه های دیگری همچون مالیات بر ارزش افزوده به مقدار 9 درصد بر مبنای قیمت نهایی فروش و هزینه های دیگری شامل: مالیات و عوارض شماره گذاری، هوشمندسازی کارت خودرو، خدمات پست، شماره گذاری خودرو و بیمه شخص ثالث نیز افزوده میشود.
اولین مرحله عرضه چه زمان و با چه قیمتی است؟
در مورد عرضه های خودرو در بورس کالا، از چند روز قبل در سایت بورس کالا، اطلاعیه عرضه منتشر میشود. در این اطلاعیه قیمت پایه و زمان عرضه مشخص میشود. هر چند همانطور که گفته شد اولین عرضه در روز چهارشنبه 28 اردیبهشت ماه انجام شد و و عرضه بعدی بورس کالا نیز در 26 مرداد ماه وعده داده شده است.
قوانین خرید خودرو از بورس کالا چیست؟
طی اطلاعیه منتشر شده توسط بورس کالا، شرایط خرید خودرو از بورس کالا بدین صورت است که:
1- میزان پیش دریافت خرید خودرو تا اطلاع ثانوی، معادل 30% است
2- زمان ثبت سفارش از یک روز پس از تایید عرضه تا ساعت 8:30 روز معامله خواهد بود
3- هر کد بورسی امکان سفارش بر روی یک کد عرضه از مجموع عرضههای روز انجام معامله را دارد.
مزایای فروش خودرو در بورس کالا
حذف قیمت دستوری با بورسی شدن خودرو را شاید بتوان از اولین مزایای فروش خودرو در بورس کالا برشمرد. با عرضه خودرو در بورس کالا و حذف تدریجی فروش خودرو به صورت قرعه کشی سایه این قیمت گذاری بر سر تولیدکنندگان خودرو کنار میرود و میتواند نقطه عطفی برای بهبود وضعیت آنان شود. همچنین عرضه خودرو در بورس، بازار را ساماندهی میکند.در ادامه برخی دیگر از مزایای عرضه خودرو در بورس کالا از نگاه کارشناسان را ذکر میکنیم.
1- دسترسی مصرف کنندگان به خودرو آسانتر میشود: برای خرید خودرو تنها داشتن کد بورسی که در بخش های قبلی بدان اشاره شد کافی خواهد بود.
2- شفافیت معاملات: به دلیل ثبت شدن اطلاعات خریداران و فروشندگان و داشتن آمار دقیق مبلغ خرید و فروش و تعداد فروش و … شفافیت در بازار خودرو ایجاد خواهد شد.
3- کشف قیمت های تعادلی و حمایت از بخش تولید
مشکلات فروش خودرو در بورس کالا
هرچند مدت نسبتا زیادی است که تصویب عرضه خودرو در بورس کالا بوسیله وزارت صمت کلید خورده است، اما مسیر فروش خودرو در بورس پرفراز و نشیب بوده است و مشکلاتی نیز بر سر راه بود. پیشتر وعده داده شده بود که فروش خودرو در بورس کالا با عرضه سایپا شاهین و محصولات گروه بهمن موتور رقم خواهد خورد که در نهایت در تاریخ 28 اردیبهشت عرضه محصولات بهمن موتور در بورس کالا استارت خورد. در ادامه نیز وعده فروش دیگر محصولات گروه بهمن (خودروهای تیپ SUV) داده شد که با توقف عرضه خودرو در بورس به دستور وزارت صمت، این عرضه به تاریخ بعدی موکول شد. در نهایت با مترفع شدن شرط جدید سازمان بورس برای عرضه خودرو، در تاریخ 26 مردادماه 600 دستگاه دیگنیتی و فیدلیتی عرضه میشود.
درصورت داشتن سوال در مورد نحوه خرید خودرو از بورس کالا و وجود مشکلاتی احتمالی در مسیر ثبت نام می توانید با شماره 41000-021 تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
چگونه از بورس خودرو بخریم؟
برای خرید خودرو از بورس کالا ابتدا لازم است که در سامانه سجام ثبت نام کنید و سپس کد بورسی خود را از کارگزاری دریافت نمایید. سپس با واریز وجه نقد در حساب وکالتی و ثبت سفارس در روز عرضه تا روز معامله میتوانید خورو مورد نظر را خریداری کنید.
برای خرید خودرو از بورس کالا چه نوع کد بورسی لازم است؟
جهت خرید ماشین از بورس کالا تنها کد بورسی بازار فیزیکی بورس کالا مورد نیاز است و کد بورس خرید سهام و آتی کاربردی ندارد.
حساب وکالتی چیست؟
حساب وکالتی یک نوع حساب بانکی است که برای واریز وجوه پیشپرداخت مشتری نزد یکی از بانکهای منتخب افتتاح میشود.
چگونه پیش پرداخت خرید خودرو از بورس کالا را باید واریز کنم؟
پیش پرداخت خرید خودرو میبایست به حساب وکالتی اخذ شده واریز شود.
چه زمانی باید پیش پرداخت به حساب وکالتی واریز شود؟
پیش پرداخت میبایست یک روز قبل از عرضه به حساب وکالتی واریز شود.
مدارک مورد نیاز برای تحویل خودرو از بورس کالا چه هستند؟
خریدار با در دست داشتن اصل و تصویر کارت ملی و شناسنامه، مدارک احراز محل سکونت و ارائه شماره شبا با تاییدیه بانک میتواند خودرو خریداری شده را تحویل بگیرد.
چه زمانی خودرو را میتوان تحویل گرفت؟
موعد تحویل خودرو در اطلاعیه عرضه آن ذکر میشود